Uitzendbureaus in de IT-sector bieden veel voordelen voor zowel werkzoekenden als werkgevers. Deze voordelen zijn onder andere het delen van tips voor sollicitatiegesprekken en het voorbereiden van je cv, het bieden van toegang tot netwerken, het onderhouden van een consistente betrokkenheid en het bieden van loopbaanbegeleiding.

Uitzendbureaus kunnen bedrijven helpen om gaten in hun personeelsbestand snel op te vullen. Dit bespaart tijd voor beleidsmakers en HR-teams, die dan kan worden besteed aan andere strategische initiatieven.

Concurreren met grote technologiebedrijven

Naarmate grote technologiebedrijven steeds dominanter worden in hun bedrijfssectoren, creëren ze nieuwe uitdagingen voor wervingsbureaus. Ze krijgen ook te maken met toenemende concurrentie van andere bedrijven die hun marktniches betreden. De e-commerce activiteiten van Amazon concurreren bijvoorbeeld met Walmart en de zoek-, video- (YouTube), nieuws-, kaarten- en productiviteitsactiviteiten van Google concurreren met die van Microsoft.

Het is een uitdaging voor uitzendbureaus om kandidaten aan te trekken met de vereiste vaardigheden om aan de verwachtingen van een bedrijf te voldoen. Bovendien zijn technische werknemers niet altijd actief op zoek naar een andere baan. Daarom moeten recruiters de juiste strategie, aanpak en communicatiestijl vinden voor deze groep.

Uitzendbureaus kunnen werkgevers helpen om een optimale personeelsbezetting te behouden en in te spelen op veranderende bedrijfsbehoeften. Bovendien kunnen deze bureaus openstaande functies snel en efficiënt invullen, wat geld bespaart en de druk op het fulltime personeelsbestand van het bedrijf vermindert. Ze kunnen ook toegang bieden tot een breder netwerk van potentiële kandidaten. Bovendien kunnen ze tips geven voor het voorbereiden van sollicitatiegesprekken en cv’s, loopbaanbegeleiding geven en ondersteuning bieden na sollicitatiegesprekken.

Uitbreiden in het buitenland

Nu de wereldeconomie steeds afhankelijker wordt van technologie, is het waarschijnlijk dat groeigerichte bedrijven uiteindelijk verder zullen kijken dan hun huidige grenzen om gekwalificeerd talent te vinden. Internationale expansie brengt echter zijn eigen uitdagingen met zich mee waar rekening mee moet worden gehouden voordat er met de voeten in de modder wordt gesprongen. Internationale personeelsdiensten kunnen de last van het overwinnen van wervingshindernissen verlichten door werkgevers een weg te bieden om gescreende freelancers te vinden voor het uitvoeren van specifieke digitale projecten.

Het tempo waarin bedrijven IT invoeren is veel hoger dan het tempo van het beschikbare talent, wat leidt tot een constante stroom van open vacatures op dit gebied. Als deze functies onvervuld blijven, kan dat een negatief effect hebben op de productiviteit en zelfs op de klantenservice. Uitzendbureaus kunnen deze kloof helpen overbruggen door vacatures snel in te vullen met bekwame IT-professionals, zodat besluitvormers meer tijd hebben om fulltime functies te werven. In sommige gevallen krijgen goed presterende uitzendkrachten een aanbod voor een vaste baan.

Technische opdrachten

De vraag naar IT-talent neemt toe, maar het aantal beschikbare softwareontwikkelaars kan het tempo niet bijhouden. Dit tekort maakt het moeilijker om IT-talent van topkwaliteit te vinden. De beste manier om talent aan te trekken is het bieden van een goede werkcultuur en een aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket. Hoewel dit voornamelijk de taak is van de HR-afdeling, kunnen wervingsbureaus helpen door hun klanten opleidingspakketten aan te bieden.

Staffingbureaus kunnen werkgevers ook tijd besparen door cv’s door te nemen, referenties te controleren en telefoontjes van kandidaten aan te nemen. Hierdoor kunnen ze zich concentreren op andere zakelijke aspecten. Ze kunnen hun klant ook geld besparen door de kosten voor werknemerscompensatie, loonbelasting en werknemersverzekeringen te dekken.

Het werven van IT-professionals kan duur zijn, maar er zijn manieren om het minder duur te maken. Employer branding, het benadrukken van groeimogelijkheden voor werknemers en het proactief benaderen van passieve kandidaten zijn allemaal effectieve strategieën om getalenteerde IT-professionals aan te trekken in de huidige concurrerende arbeidsmarkt.

Compensatie

Veel IT-professionals zijn op zoek naar flexibele roosters, een verscheidenheid aan projectmogelijkheden en een omgeving waarin ze kunnen experimenteren en ideeën kunnen uitproberen. Ze kunnen echter ook behoefte hebben aan een concurrerende vergoeding om de hoge kosten van levensonderhoud of andere financiële verplichtingen te compenseren.

Wervingsbureaus kunnen toptalent aantrekken door een brede waaier aan compensatiemogelijkheden aan te bieden. Sommige bieden een vaste vergoeding, terwijl andere vertrouwen op onzekere aanwerving, gebaseerd op een percentage van het eerstejaarsalaris.

Incentives en bonussen kunnen helpen om kandidaten te lokken, maar er is altijd een risico dat werknemers een kortere weg nemen of oneerlijk gedrag vertonen om verkoop- of prestatiequota te halen. Medewerkers van Wells Fargo Retail Bank zouden bijvoorbeeld valse rekeningen hebben geopend om agressieve quota’s te halen, wat in 2018 leidde tot een schikking van $575 miljoen. Het bevorderen van de balans tussen werk en privé en het bieden van middelen om het welzijn van personeel te ondersteunen, kan recruiters helpen om veelbelovende kandidaten te behouden. Het is ook belangrijk om een database van kandidaten bij te houden, zodat er een geschikte kandidaat beschikbaar is wanneer dat nodig is.